Laat je meevoeren op het Verwonderpad

Op 28 april 2021 presenteerde kunstenaarscollectief De Satellietgroep het Verwonderpad. Een kunstproject in het kader van de Landschapstriënnale 2021 met de volgende opdracht:
Open de Dommeltrommel, ga op zoek naar de Dommel. Volg het spoor van deze wonderlijke regenrivier van verleden tot huidige uitdagingen. Ontmoet verschillende soorten water en grondstoffen die worden gekleurd door de tijd en het gebruik en door de verhalen van mensen. De Dommel-trommel biedt je alvast een aantal aanknopingspunten en nodigt je uit om ‘m aan te vullen en de inhoud met anderen te delen.
De kunstenaars dompelden zich onder in het water, de ondergrond van de Dommel en in de geschiedenis en cultuur van Sint-Oedenrode. Ze haalden een schat aan inzichten op. Door verhalen, geschiedenis en wetenschap op zich in te laten werken. Ze stelden De Dommeltrommel samen om zelf het watersysteem in het bekenlandschap te ervaren.
De Satellietgroep (Den Haag, 2006) richt zich op artistiek veldonderzoek naar zee, (kust)landschappen, klimaat en de invloed van de mens op de leefomgeving. Ze verkenden de Dommel op uitnodiging van Waterschap De Dommel en Kunstloc Brabant .
Verwondering is de prikkel om de Dommel en het Dommeldal rondom Sint-Oedenrode te ontdekken.
Onder het motto ‘water stroomt omhoog’ en geleid door de verhalen van verschillende (lokale) ervarings-deskundigen tot en met wetenschappers is het team van Satellietgroep op veldwerk gegaan om te ontdekken welke perspectieven de Dommel biedt.
Met deze ervaringen en verschillenden ingrediënten hebben ze een Dommeltrommel samengesteld. Deze Dommeltrommel nodigt je uit om zelf op zoek te gaan naar de Dommel.
Op 28 april 2021 zijn Dirk Sijmons en Anne van Kuijk met de 1e Dommeltrommel op pad gegaan langs de Dommel. Dit is gefilmd en later die dag vertoond tijdens de live uitzending vanuit streekpark Kienehoef.