Zet een stip op de horizon!

Hoe ziet een gebied er over pakweg 25 jaar uit? Is het  mooier geworden? En hoe is dat dan gegaan? Iemand die daarover alles kan vertellen is Wil Snellen, projectleider en adviseur bij bureau Kragten. “Het zetten van een stip op de horizon maakt voor iedereen duidelijk waar we  naartoe willen. Maar daar komen, dat doe je stap voor stap. En dat doe je samen.”

Het idee: een ‘Waadpad’
Wil is met zijn team verantwoordelijk voor de realisatie van het ‘Waadpad’, een beleefkunstwerk van Sannah Belzer in  Streekpark Kienehoef in Sint-Oedenrode. Jong en oud kunnen op het ‘waadpad’ van alles ontdekken over de rol van het water in het landschap. Dit door letterlijk met de voeten in het water over een spannend pad door de natuur te lopen. Een bijzondere en leerzame belevenis.  Het ‘Waadpad’ is een initiatief van het landschapslaboratorium Brabantse Beken en onderdeel van de Landschapstriënnale 2021.

Beleefkunstwerk
Met het ‘Waadpad’ als voorbeeld, vertelt Wil Snellen hoe je zo’n project aanpakt. “Het begint met een goed idee. Door het landschapslaboratorium Brabantse Beken is aan kunstenares Sannah Belzer gevraagd om een voorstel te doen voor een beleefkunstwerk op de Kienehoef. Met water als rode draad. Dat leidde tot het idee voor een ‘Waadpad’ langs en door de vijvers in het park”. Volgens Wil past dat hier uitstekend. “Streekpark Kienehoef is een druk bezocht park in Engelse landschapsstijl. Al jaren worden nieuwe dingen in deze omgeving met een bijzondere historie ingepast. Het toevoegen van kwaliteit staat daarbij centraal. Net als het enthousiast maken van bezoekers voor hun omgeving.”

Wil Snellen op het waadpad
Waadpad in Streekpark Kienehoef tijdens de aanleg


Van denken naar doen
“Als het doel duidelijk is, of als die stip op de horizon staat”, vertelt Wil, “moet je nagaan hoe je van ‘denken’ naar ‘doen’ komt. Daarom begin ik met het samenstellen van een projectteam, waarin zowel denkers als doeners zitten. Die heb je  allebei nodig. Een goed team bestaat uit een mix van mensen. Naast professionals kunnen dat ook mensen uit de streek zijn. Om tot resultaat te kunnen komen moet je investeren in zo’n team” stelt Wil. “Dat betekent samen het gebied verkennen, doelen stellen, planningen maken en afspraken vastleggen. En ook samen een biertje drinken waardoor je elkaar beter leert kennen. Alle teamleden moeten het leuk vinden om samen aan het project te werken.”

Stap voor stap
“Wat heel goed helpt bij een complex project als het Waadpad – dat in korte tijd klaar moet zijn – is stap voor stap naar het einddoel toewerken”, vertelt Wil. “Door de opgave uiteen te rafelen, zijn de werkzaamheden makkelijker te overzien en kunnen die los van elkaar worden opgepakt. Op een later moment worden al die losse stukjes dan weer bij elkaar gebracht en tot één geheel samengesmeed. Dat maakt zo’n project beter behapbaar.”

Daarnaast vertelt Wil dat je er rekening mee moet houden dat er ook altijd dingen fout gaan of niet helemaal lopen zoals je dat zelf had bedacht. Er was niet op gerekend, maar bij de voorbereiding van het Waadpad bleek dat toch een vergunning nodig was. “Dat heb ik vervolgens samen met een collega en de vergunningverlener van de gemeente binnen twee weken kunnen regelen. Echt super! Ook dan zie je weer dat samenwerken essentieel is.”

Tips voor grote projecten
Op de vraag aan Wil of hij nog tips heeft voor projectleiders van grote of complexe projecten benadrukt hij nogmaals het belang van “dingen overzichtelijk en behapbaar maken. ” Daarnaast vind hij het “essentieel om te investeren in je projectteam. Persoonlijke aandacht en wederkerigheid zijn heel belangrijk. In het team heeft iedereen zijn eigen rol en sta je als projectleider voor het hele team, overigens zonder dat jij zelf daarbij vooraan wilt staan.”

Ook vertelt Wil dat hij het leuk vindt om af en toe nog eens bij een gerealiseerd project te gaan kijken. Hij is er dan vooral trots op dat “we dat met z’n allen toch maar mooi voor elkaar hebben gekregen”.

Afsluitend nog een wijze raad: “Haal dingen die je niet leuk of moeilijk vindt naar voren en pak ze direct op. Tegen problemen die je op maandag oplost, hik je de rest van de week niet meer aan.”

Heb je vragen over de manier waarop je ‘toewerkt naar die stip op de horizon’, of hoe je een complex of groot project in het landelijk gebied het best zou kunnen oppakken, neem dan gerust contact op met Wil. Als deskundige op het gebied van projectleiding en advisering in het landelijk gebied zal hij je graag verder helpen en inspireren bij die zoektocht.

Wil Snellen is te bereiken via:
T:  088-3366333
E:  wsne@kragten.nl

Fot Wil Snellen