Van Vuilnisbelt tot rivier met volop nieuw Leven

Van vuilnisbelt…..
Waar de rivier de Dommel ooit een route was, die achter woonhuizen stroomde en waar je allerlei rommel in kwijt kon, is de Dommel nu een rivier waar de bever zijn levensgebied heeft gevonden.

DE Dommel werd door maatregelen tussen 2005 en 2007 grondig aangepakt door de gemeente Sint-Oedenrode, Waterschap De Dommel en de Provincie Noord Brabant.

DE stank die vroeger weleens werd waargenomen door de zware metalen die door de metaalindustrie werd geloosd is verdwenen. De oevers langs de  Dommel vormen nu dwars door onze gemeente van zuid naar noord een ecologische verbindingszone, waar amfibieën en andere beestjes zich kunnen verplaatsen.

…..tot Dommelpark
Wat is het heerlijk om in de lente door het Dommelpark te wandelen en te genieten van de vele gele dotterbloemen die het landschap sieren. Wat heerlijk dat wij midden in het dorp een geweldig groot waterpark mogen koesteren. Dat het gelukt is om woningbouw in die groene oase te weren. Het is zo geweldig mooi om nu overal in het dorp langs de Dommel te kunnen wandelen. Om de eeuwige stroom zijn weg te zien vinden richting Den Bosch, waar de rivier via de Dieze zijn water in de Maas loost.

Vanaf de Oostelijke randweg richting Knoptoren, de gehele route langs de Corridor. Vervolgens rond het Neulpark en last but not least biedt het nieuwe wandelpad vanaf Ahrend richting Liempdseweg schitterende vergezichten over deze prachtige rivier. Dan hoef je nog niet eens verder dan het directe centrum. Maar natuurlijk is de prachtige rivier ook te bewonderen in de beemden nabij Nijnsel. En ook achter Olland zijn hele mooie wandelingen langs de Dommel mogelijk.

DE rivier is veel schoner geworden, zo schoon zelfs dat de bever zijn weg heeft gevonden. Wat was ik verrast toen ik dat prachtige beest naar zijn burcht zag zwemmen toen hij/zij mij in de schemering ontwaarde. Dat gaf me echt een geweldig goed gevoel.

Verhaal: Mari Thijssen

Foto: Waterschap Aa en Maas

Foto Bever - bron: Waterschap Aa en Maas