Een ravijnbrug, hanghek, junglepad en veel meer

Natuurspeelpark
Langs de oevers van de Aa in Veghel is in april 2019 het ‘Natuurspeelpark Deken van Miert aangelegd. Deze natuurspeelplaats, ligt in het Julianapark en is een initiatief van de Veghelaren Anne Ketelaars en Jan van de Graaf. Zij kwamen op het idee tijdens vergaderingen van de Veghelse wijkraad Kern-West. “We wilden een uitdagende, natuurlijke speelplek die aansluit bij de omgeving, zonder hekken eromheen. Om zo van het Julianapark een echt verblijfspark van maken.”

“In 2018 bezochten we wethouder Harry van Rooijen van de gemeente Meierijstad met ons idee. De wethouder was meteen enthousiast, er was alleen geen geld,” blikt Anne Ketelaars terug. Maar daar hadden we snel iets op gevonden. We kwamen in aanraking met de Stichting Deken van Miert Penning, die zich inzet voor lokale maatschappelijke doelen. Deze stichting wilde graag geld steken in ons burgerinitiatief.

Voor alle leeftijden
We bouwden een ravijnbrug, een hanghek, zwerfkeien, een klimboom, junglepad, vergrootglas, schommels, glijbanen en een insectenhotel. Uitgangspunt was zoveel mogelijk natuurlijke en duurzame materialen en toestellen voor verschillende leeftijden. De toestellen zijn niet erg hoog, zodat ze zonder gevaar in het gras geplaatst kunnen worden. Alleen bij het water- en zandspeeltoestel is de ondergrond aangepast. Ook is er rekening gehouden met eventuele groei in de toekomst.

De gemeente gaat zorgen voor het beheer en onderhoud van deze openbare speelplek. Wethouder Harry van Rooijen noemt het ‘een prachtig voorbeeld van burgerparticipatie. Een droom van onderop, in goede afstemming met de buurt en met financiële ondersteuning vanuit de gemeenschap.‘

 Bron: Brabants Dagblad, 24 mei 2018

Julianapark