Helend Landschap

Verhalen over die ene plek in het bekenland die op dit moment belangrijk voor je is. Over hoe Brabanders leven, pionieren en samen aan de toekomst werken

Het Vergeten Landschap

Hans Verdonk uit Bergeijk schreef een interessant artikel met wijze lessen die we uit het vroegere landschap kunnen leren. Lees dit verhaal op de website van het Brabants Landschap.

Lees verder

Dan ben ik thuis!

Gloria van der Staak vertelt: “Dan zie ik een toren aan de Dommel. Dan ben ik thuis!”

Lees verder

Het Merkske

Een beekdal zo ongerept als in de 19e eeuw. Met kronkelende beekjes, bloemrijke graslanden en heel veel donkere elzen. Het Merkske is er zo één. In het zuidelijke puntje van Brabant onder Breda, op de grens met België. Een heerlijke plek om rustig te wandelen.

Foto: Jan Scheepers

Lees verder

Wilg

Rick Terwindt, stadsdichter van Meierijstad, schrijft onder andere gedichten over de natuur. Het Wijboschbroek is daarbij een belangrijke inspiratiebron voor hem. Zo ook in het gedicht ‘WILG’.

Zie film

Het Eerderwoud

In de Canon van Nederland wordt aandacht besteed aan het Middeleeuwse moerasbos tussen Schijndel en Veghel: het Eerderwoud. Destijds strekten onafzienbare wouden zich uit langs de beekdalen van Dommel en Aa. Het Wijbosch Broek is een plek die nog herinnert aan die tijd.

Lees verder

Waterhouderij: “Appeltje voor de dorst”

Omroep Brabant bericht: In het buitengebied van Beek en Donk is, als experiment van Waterschap Aa en Maas, de eerste Waterhouderij van Nederland aangelegd. Een grote bak met 27 miljoen liter water, als reserve voor droge tijden.

Lees verder

Herinrichting beekdal Tongelreep

De Provinciale Raad voor de Leefomgeving (PRL) heeft geadviseerd over het onderzoek naar de herinrichting van het beekdal van de Tongelreep. Publieksgerichte communicatie vindt de Raad daarbij belangrijk: “Zet met dit project ook het verhaal van water en watertekorten op de kaart, zoals bijvoorbeeld bij www.brabantsebeken.nl”.

Lees verder

Aa-dal

Rick Terwindt, stadsdichter van Meierijstad, vertelt over het Aa-dal: “Benoemen wat je niet ziet. Juist daar ligt een prachtige uitdaging! Daarvoor moet er wel eerst even wat teleurstelling uit.”

Zie film

“Skoepen”

Rick Terwindt, stadsdichter van Meierijstad, legt uit wat ‘skoepen’ betekent. Iets wat hij in zijn jeugd graag samen met zijn vader deed.

Zie film

Rabattenbos in Veghels Buiten

Marieke Willekens vertelt: In de nieuwe woonwijk Veghels Buiten is een rabattenbos aangelegd. Rabattenbossen worden in Brabant al eeuwenlang gebruikt om water in natte gebieden op te vangen en tijdelijk vast te houden. Een oud systeem dat ook nu nog heel goed werkt!

Lees verder

De Dommel als drijvende kracht

Stichting Roois Cultureel Erfgoed gaat een boek maken over de Dommel. Bewoners kunnen daaraan een bijdrage leveren met verhalen, poëzie en afbeeldingen over de Dommel. Maar ook professionals worden uitgenodigd om hun visie te geven op heden, verleden en toekomst van deze beek.

Foto: Henri van Weert

Lees verder

Het gevoel van Zundert

Water, bossen, land- en tuinbouw en bedrijvigheid zijn bepalende elementen voor het unieke landschap van Zundert. Maar het zijn de mensen in Zundert en hun beleving van het landschap die vorm geven aan de toekomst van Zundert. Waterschap Brabantse Delta wil hiervoor meer oog hebben. Wat maakt Zundert, het landschap en de inwoners uniek? René Rijken en Toon Oomen van het waterschap vertellen over hun ‘gevoel van Zundert’ in dit korte filmpje.

Zie film

Van Vuilnisbelt tot Rivier met volop nieuw Leven

Mari Thijssen vertelt: De rivier De Dommel was tot na het millennium een stroom water waar door onze inwoners allerlei troep in werd gemieterd. Allerlei afval vond zijn weg in het water van de Dommel. Niet alleen puin, maar ook snoeiafval en gazonmaaisel; er werden zelfs dode dieren in gedumpt. Na 2000 is een aantal maatregelen getroffen om hier een einde aan te maken. Plan Dotterbloem werd geboren.

Lees verder

In de Dommel gevallen

John van Kuijk vertelt:  We wandelden en speelden als kind aan de Dommel. Met veel neven en nichten. Onvergetelijk!

Lees verder

Denkend aan Veghel

Denkend aan Veghel is een nog lopend foto- & tekstproject waarin Theatermaker René Hildesheim, samen met beeldkunstenaar Jasmine de Vries, plekken in Veghel opzoekt met een eigen zeggingskracht en historie. Deze plekken worden ingevuld door de “acteur” René, in een – op die plek – passende setting. Jasmine maakt er prachtige doorkijkjes en stadsgezichten van. René heeft sommige foto’s gelardeerd met teksten. Het project is nog volop in ontwikkeling. Graag horen wij van u, wat u ervan vindt.

Lees verder

Bankgeheimen in het Dommeldal

Anne van Kuijk vertelt: Misschien heb je ze al eens zien staan: de toponiemenbanken in het Dommeldal in en om Sint-Oedenrode. Het Roois Cultureel Erfgoed en TV Meierij onthulden de geheimen die er achter schuilgaan.

Lees verder

Praatplaat Klimaatrobuust Beekdallandschap

Ernest de Groot, bestuurslid van Waterschap Aa en Maas, presenteert in een zeer interessant filmpje de “Praatplaat Klimaatrobuust Beekdallandschap”. Uitgangspunt hierbij is: natuurlijk waar het kan, technisch als het moet.

Zie film

Verhaal over de Hobbyclub aan de Aa

Casper Hoenderdos vertelt het verhaal van Leonard de Vries, die tijdens de tweede wereldoorlog ondergedoken zat in Kasteel Zwanenburg aan rivier de Aa in Heeswijk-Dinther. Hier heeft Leonard het verhaal ‘De Hobbyclub’ geschreven. Een verhaal dat grote invloed heeft gehad tot op de dag van vandaag.

Zie film

Rick Terwindt gedicht BLIJF

Rick Terwindt, stadsdichter van Meierijstad, maakt regelmatig gedichten over actuele zaken. Hij heeft zich laten inspireren door de situatie waarin we nu met z’n allen verkeren. Zijn gedichten zijn vooral een bemoediging. Ook te zien en te horen bij Omroep Meierij.
Zie film

Nieuwe Hooiburg in Ommetje Rijsingen

Kunstenares Birthe Leemeijer heeft de brug ontworpen en vertelt: Ik kwam door buurtschap Rijsingen waar koffie- en theekannen klaar stonden voor wandelaars. Met de mogelijkheid om een donatie te doen voor de Hooibrug. Dat is wel heel bijzonder dat hier mensen wonen die zich verantwoordelijk voelen voor hun omgeving.

ZIE FILM

Met z’n schop naar de Aa om hem recht te maken

Ingrid Rijkers vertelt: Ik ontmoette Martin Martens (92) tijdens mijn wandeling in de Bakelse Beemden. Ik vertelde hem dat ik betrokken ben bij het project voor de verandering van het gebied. Martin vertelde me dat zijn schoonvader de Aa nog had rechtgetrokken. Met de schop.

Lees verder

Het Wijboschbroek, een vergeten paradijs

Harold van Oorschot vertelt: De waterloop in het Wijboschbroek gelegen parallel aan het kanaal, is bij uitstek een van de mooiste plekken van Meierijstad. De oude karakteristieke eikenlaan, het brede langzaam stromende water.

Lees verder

Gedicht wethouder Coby van der Pas

Als ik luister naar het bekenlandschap dan….

drijf ik mee met dromerig water van de Aa, leunend over het houten bruggetje bij mijn geboortehuis.

Lees verder

Een ravijnbrug, hanghek, junglepad en veel meer

Anne Ketelaars en Jan van de Graaf vertellen: Langs de oevers van de Aa in Veghel is in april 2019 het Natuurspeelpark Deken van Miert aangelegd. Deze natuurspeelplaats, ligt in het Julianapark en is het initiatief van een groep Veghelaren.

Lees verder

De Aa in een gedicht

Rick Terwindt: 1e stadsdichter van de gemeente Meierijstad, won een gedichtenwedstrijd met zijn gedicht over de Aa.

Foto: cultuurkade.nl

Lees verder

Het verhaal dat het landschap ons vertelt

Paul van Dijk: Een bijzondere ervaring, dat was ‘t zeker. We luisterden naar het verhaal dat het landschap ons zèlf vertelt.

Lees verder

Het mooiste plekje van ons MooiRooi

Corina van Riel: Bij mooi weer, als de koeien buiten staan. Jeanne van Kaathoven: Één van de mooiere fietsroutes van Sint-Oedenrode!

Lees verder

Schaatsen op de Hazenputten

Ria Verhagen: Wat heb ik hier mooie herinneringen beleefd als kind, toen ik met mijn vader en zussen ging schaatsen.

Foto: Kees Margry

Lees verder